Vocal Statements/Peptalks 

Vocal Statements (of Peptalks) gaat over meer dan zingen alleen. Het gaat ook over de wereld waarin wij leven en over een manier om door middel van zang en melodie verbinding te zoeken. Een concept waarvan we hopen dat de deelnemers na afloop zeggen:

‘O, dát is de kracht van zingen’.

MPduo wil deze ervaring, in samenwerking en geïnitieerd door Operamakers (Anthony Heidweiller) bereiken door gesproken teksten te verbinden met gezongen muziek; met andere woorden, door een vorm aan te bieden die bekend staat onder de technische term ‘melodrama’.

In de afgelopen jaren zijn er diverse projecten geweest waarin we deze zoektocht naar verbinding hebben ondernomen.

 

PEPPTALX Tilburg

2016 (29 mei 2016)

Being Generous of Spirit is a Wonderful Way to Live is het thema voor PEPPTALX 2016.

Gul. Royaal. Onbaatzuchtig. Iemand is genereus als hij materiële schenkingen doet. We geven geld of goederen aan de ander zonder daarvoor iets terug te hoeven krijgen. Generosity of Spirit gaat een stap verder. Het gaat hier om immaterieel geven: energie, tijd, het voordeel van de twijfel, genegenheid, openstaan voor nieuwe ideeën, optimisme.

2015 (23 mei 2015)

’Ik weet ook,’ zei Candide,'dat we in onze tuin moeten gaan werken.

Het thema van de PEPPMasterclass 2015 is ontleend aan de beroemde slotzin uit Voltaires 'Candide'. We gebruiken die zin als aanjager. De tuin als metafoor voor ons innerlijk landschap, onze binnenwereld. De tuin als oord van de geest, de plaats waar kennis wordt gekoesterd en bevorderd. En, een plek van rust en ontspanning, tegenhanger van de drukke buitenwereld

Jij bent de hovenier van jouw innerlijk landschap. Samen met anderen kom je tot bloei.

 

Het Kleine Requiem

Het Kleine Requiem is een poëtisch vlechtwerk van gesproken en gezongen woord. 

“... En toch, toen ik naast mijn opa stond en keek hoe zijn vlezige hand het mes met veel boter soepel over het beschuit liet raspen, zei iets zonder woorden me dat ik moest onthouden wat ik zag en dat ik moest zien om te onthouden. In de tuin kreunde een kip en mijn opa haalde het mes langs zijn uitgestoken tong.”

Het Kleine Requiem is gemaakt door Anthony Heidweiller, Hans Veldhuizen en Jabik de Vries voor Allerzielen in de Binnenwaai (kerk op IJburg).


 


Vocal Statement

op het Gerrit Rietveld College

In het voorjaar van 2015 maakten we Vocal Statements op het Gerrit Rietveld College in Utrecht. De leerlingen uit Havo 4 en VWO4 zongen zelfgekozen liederen in combinatie met zelfgeschreven teksten. Thema: Dromen. Waar droom jij van?

Teksten/Regie: Anthony Heidweiller

Muzikale leiding: Hans Veldhuizen

 

PEPtalks

In de zomer van 2011 maakte Yo! Opera voor De Parade de voorstelling PEPtalks, geïnspireerd op het populaire internetprogramma TEDtalks, waarin diverse mensen hun dromen vertellen in de hoop mensen daarmee te inspireren. De verhalen werden kracht bijgezet en daardoor beïnvloed door het koor dat de verhalen begeleidde.

Muzikale leiding: Hans Veldhuizen